mandag den 10. maj 2010

Anna Grue, Kunsten at dø (2009)


Jeg lånte andet og tredje bind i den danske serie om Dan Sommerdahl samtidig på biblioteket. Se anmeldelse af Judaskysset her.

Ligesom i den foregående er plottet godt udtænkt og personerne bliver skildret udmærket. Romanen begynder med at den pensionerede boganmelder Ingegerd Clausen bliver myrdet i sin datters atelier, omgivet af knuste kunstværker. Er der tale om et indbrud, som er gået galt, eller var det måske datteren Kamille Schwerin, som var mål for overfaldet?

Det lykkes ikke politiet at opklare sagen, og et år senere deltager Kamille i et realityshow på en øde ø sammen med syv andre kendisser og Dan Sommerdahl, den skaldede detektiv. Ideen er at genoplive Agatha Christie´s gamle plot i ”En af os er morderen” men lade seerne stemme om, hvilken deltager der skal ´myrdes´ hver uge.

Realityshows interesserer mig normalt ikke, men krimien glider fint af sted lige til de sidste kapitler hvor Grue vælger en overraskende, men desværre ikke helt overbevisende slutning.

PS: Dan Sommerdahls umodne opførsel irriterer mig stadig – manden er jo en omvandrende testosteronbombe.

Anna Grue, The Art of Dying.
This Danish novel has not been translated into English. It is the third novel in the series about Dan Sommerdahl.

On the whole a good crime novel, but the ending is not quite as good as the second book.

6 kommentarer:

Anonym sagde ...

Dorte - Tak for denne gennemgang. Realityshows normalt interesserer mig ikke heller. Men dette plot lyder interessant. Men Dan lyde umodne og lidt irriterende. Måske jeg vil vente, indtil denne er oversat til engelsk.

Elizabeth Spann Craig sagde ...

I'm going to plod along in my English. :) Margot, you are too cool to learn Danish! Ack.

It's so disappointing to read a *good* book and then have it wrap up poorly. I'll pass on this one....

Elizabeth
Mystery Writing is Murder

Dorte H sagde ...

Margot: hvor er du blevet dygtig!

Elizabeth: yes, Margot is fabulous, isn´t she? The ending of this one is not bad, it just seems as if the writer chose this ending to surprise the reader but ended up making it less credible than if she had followed the more expected path (if that makes sense).

Anonym sagde ...

Dorte - Tak! Det er bare at jeg har meget klog og venlig venner.

betteskov sagde ...

Jeg er ret vild med realityshows, så jeg overvejer da at kigge efter den her på biblioteket. Jeg droppede godt nok Grue efter toeren, som jeg ikke ret godt kunne lide. Synes at Sommerdahl virker som det billede af en succesfuld voksen mand en umoden teenageknægt har, og ikke en helstøbt voksen mand...
Hvis det ellers giver mening?

Dorte H sagde ...

Jane: jeg går ikke særlig meget op i realityshows, men den del af plottet var faktisk udmærket.
Jeg synes, din beskrivelse af Dan Sommerdahl er meget præcis. Jeg vil tro, Anna Grue bruger kontrasterne og skænderierne mellem Flemming og Dan til at skabe dynamik i romanerne, men umodne mænd (og kvinder) i den alder irriterer mig bare. Ikke desto mindre læser jeg nok videre; jeg synes trods alt, hendes bøger er blandt de bedre danske serier.