lørdag den 17. april 2010

Lotte og Søren Hammer, Svinehunde (2010)


[This new, Danish crime novel has not been translated into English yet, but it will probably be soon as the manuscript was sold to sixteen countries last year.]

Denne krimi er det danske søskendepars debut som forfattere.

To små skolebørn møder alt for tidligt, og de smutter ind i skolens gymnastiksal for at lege, men der er ikke rigtig plads, fordi fem mænd hænger i reb fra loftet.

Chefkriminalinspektør Konrad Simonsen er på ferie i Nordjylland med masser af smøger og en sød datter til at brygge kaffe. Men naturligvis er freden forbi, Konrad bliver hentet i politibil og bragt til Langebæk Skole i Bagsværd, før datteren kan nå at rette op på hans utidssvarende livsstil.

Blandt Konrad Simonsens nære medarbejdere møder vi Nathalie von Rosen, ´Komtessen´, som er velhavende og sød, og tilsyneladende rigtig glad for sin store, lidt kejtede boss. I det hele taget virker politiholdet som søde og rare mennesker, som godt kan have brug for hjælp mod den store, stygge journalist, Anni Staal.

Det tager noget tid, før politiet er i stand til at identificere de fem stærkt mishandlede lig, og da det viser sig, at alle ofrene er pædofile, mødes de med en mur af tavshed og modvilje, når de forsøger at opspore bødlerne, samtidig med at den kulørte presse gør sit for at spænde ben for politiets arbejde i kampen om forsiden og folkets velvilje.

Og her kører handlingen lidt af sporet. De fleste danskere vil sandsynligvis se det som en formildende omstændighed, hvis en søn eller datter tyr til at tage hævn over en pædofil far, men som debatten om katolske præster i øjeblikket viser, er der ikke noget der tyder på, at den brede befolkning går ind for selvtægt i form af grov vold eller endog henrettelse af pædofile. (Og at det skulle være SÅ let at manipulere med gymnasieelever – nej, det kan I heldigvis godt glemme).

Parrets debut er ikke perfekt, men trods sit barske tema er der en vis gammeldags charme over de pludselige skift i synsvinkel, og det er da udmærket med en krimi, som ikke kun byder på et godt plot, men også tager emnet selvtægt op til overvejelse. Og hvem er så svinehunden? Læs bogen og tænk selv.

Svinehunde er spændende og hurtigt læst trods sine 400 sider, men man kan da godt undre sig lidt over, at den på forhånd er solgt til seksten lande.

Bogen er en (let brugt) gave. Tak, Susanne!

12 kommentarer:

Poly sagde ...

Welcome back Dorte. Nice to see you're right back into action. It also looks like you used your computer free time to read more book.
Cheers, Poly

Dorte H sagde ...

Poly: thank you! Yes, I have had time to read 3½ book in a week even though I have been working a lot.

Søren sagde ...

"...men der er ikke rigtig plads, fordi fem mænd hænger i reb fra loftet."

Lol, den var sjov :-)

Tak for anmeldelsen. Tænkte nok det hele var bare en smule hypet.

Dorte H sagde ...

Søren: jamen der er også humor indlagt. Og godt nok forstår jeg ikke, at den sådan er solgt til 16 lande, men det er slet ikke nogen dårlig debut. Sprog og stil kan godt være lidt gammeldags og der er et par begynderfejl, men der er meget mere kvalitet i den end i Hypnotisøren.

Louise sagde ...

Jeg tror nu nok, at jeg vil læse den på et tidspunkt, på trods af din lidt smålunkne anmeldelse.

Dorte H sagde ...

Louise: jamen det synes jeg bestemt også, du skal. Selv om jeg kan undre mig over, at den allerede er solgt så vidt og bredt, synes jeg, det er en lovende og interessant debut. Det er da også sjovt, at sådan et par søskende sætter sig ned og skriver en krimi i fællesskab.

betteskov sagde ...

Ja, jeg har ikke købt denne her, fordi jeg er ved at være lidt træt af hypede (og megadyre) nyudkomne krimier. "Bedre end hypnotisøren", så kunne det være jeg skulle overveje den til næste gang jeg skal køre langt i tog/flyve, men tror du ikke jeg er bedre tjent med en klassisk Nesser (har 4 ulæste Van Veeteren liggende?) eller en Ann Cleeves?

Dorte H sagde ...

Jane, jeg køber aldrig nyudkomne danske krimier. Som du kan se har jeg fået den brugt, og det passer mig fint. Når jeg har læst den, er den jo alligevel brugt, ikke?

Jo, Nesser og Ann Cleeves er en tand bedre, men på en måde er det næsten uretfærdigt, den her har været ude for så meget hype, for det er den alligevel for god til ;D

betteskov sagde ...

Jeg forstår så udmærket hvad du mener med, at den er for god til at sin hype ;-) Fedt udtryk!
For tiden er jeg "tvunget" (grundet læsekreds) til en krimi der hedder "Kulmanden". Første bind hed "Økseskibet", og den har jeg ikke læst... Det bedste jeg kan sige om bogen er den foregår i Esbjerg, for indtil videre er jeg godt nok ikke imponeret! Har du læst disse bøger? Har jeg noget at se frem til, eller skal jeg pines af ringe sprog og fortegnede personer over 500 sider?

Dorte H sagde ...

Jane: nej, jeg har lige googlet dem, og jeg kender slet ikke forfatteren.

Af en eller anden grund er jeg ikke nær så hurtig til at afprøve nye danske forfattere som britiske og svenske. Men hvis de er rigtigt dårlige, så kan jeg da heldigvis slette ham af listen. Der er så meget andet godt derude.

Unknown sagde ...

Jeg er skuffet over Svinehunde. Emnet er godt og så er alt sagt. Sproget er almindeligt, men desværre gammeldags. Fx skriver de konstant vore i stedet for vores. En ung hacker i bogen bliver gjort urealistisk livsdum, og der er mellem 10 og 15 løse ender. For ikke at tale om et par irriterende kontinuitetsfejl. Som sagt er jeg ikke imponeret, og det må være det efterhånden noget krimislidte emne pædofili, der har solgt bogen. Klimaks i slutningen er ikke-eksisterende. 

Dorte H sagde ...

Hej Kim.

Hvis man vurderer den på baggrund af, at den er forhåndssolgt til så mange lande, kan man ikke undgå at blive skuffet. Hvis man vurderer den som en helt almindelig krimidebut, er den ikke så dårlig. Men som du kan se af min anmeldelse, har den bestemt sine svagheder.

Men med hensyn til sprog, så ved jeg ikke lige, hvem det er, der har bestemt, at ældre debutanter skal skrive ligesom unge på 25. Så for mig er gammeldags sprog ikke noget, der diskvalificerer på forhånd. Jeg går ind for variation og bredde, også i sproget.